Alles wat je moet weten over de draagarm van je auto

De draagarm is een belangrijk onderdeel van je auto. Echter is het een onderdeel dat ook vaak vergeten wordt. Daarom hebben we in deze blog alles op een rijtje gezet wat je moet weten over de draagarm van je auto.

De functie van een draagarm

Een draagarm is gemaakt van staal en kogelkoppelingen en heeft een driehoekige vorm. De draagarm is onderdeel van de wielophanging van de auto en heeft een vrij simpele functie. Het zorgt er namelijk voor dat de wielen van de auto verbonden zijn aan de ophanging of de carrosserie van de auto. Daarnaast hebben ze als functie om de kracht op te vangen die vrijkomt tijdens het optrekken en remmen om op deze manier te zorgen dat de stand van de wielen niet beïnvloed wordt. Tijdens het rijden komen er namelijk grote krachten vrij die invloed kunnen hebben op de wielen. Zonder een draagarm zou de auto daarom kunnen kantelen. 

Het onderhouden van de draagarm

Zoals hierboven gezegd vangt een draagarm de kracht op die vrijkomt tijdens het rijden. Aangezien deze kracht afhankelijk is van je rijstijl, heb je zelf best veel invloed op hoeveel de draagarm onder druk staat. Wanneer je bijvoorbeeld zo veel mogelijk drempels, kuilen en hobbels vermijdt of hier rustig overheen rijdt, zal er minder kracht op de draagarm komen. Op deze manier kan je dus ook voorkomen dat de draagarm vroegtijdig vervangen moet worden. 

Wanneer is de draagarm aan vervanging toe

Een draagarm hoeft over het algemeen niet vaak vervangen te worden. Doordat de draagarm van staal is gaat hij namelijk niet vaak kapot, echter kan hij na een tijdje wel gaan slijten. Voornamelijk de kogels of rubbers gaan door de grote kracht die hier op staan slijten. Er zijn een aantal zaken waaraan je kan merken dat de draagarm niet meer optimaal werkt. Zo kan je bijvoorbeeld merken dat de kogels of rubbers van de draagarm versleten zijn wanneer de auto moeite heeft om op een recht stuk weg in een rechte lijn te blijven rijden. Daarnaast zijn het horen van getik of gebonk tijdens het rijden of het hebben van een (lichte) speling op het stuur tekenen dat de draagarm vervangen moet worden. Wanneer een van deze zaken voorkomen is het belangrijk om zo snel mogelijk de draagarm te laten controleren en indien nodig te vervangen. 

Mocht je hebben vastgesteld dat je draagarm aan vervanging toe is, kan je je auto naar de garage brengen. Echter is het ook mogelijk deze zelf te vervangen. Zo heeft Bogijn een handige blog die je alles vertelt over het zelf vervangen van de draagarm met een stappenplan om te volgen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *